Skip to content

A Royal Grass története, Freek Verhoeven

Royal Grass beváltása az előrelátás, műfű a kertben tovább növekszik

A világ egy részén támogatott, de Hollandiában eltérő reakciókat vált ki Freek Verhoeven hamarosan meglátta a műfűben rejlő lehetőségeket a kertekben. A Brabander a Royal Grass nevű cégével olyan helyekre kínál megoldást, ahol a természetes fű problémákat okoz, de a vásárló mégis szép zöld gyepet szeretne. A műfű a kertekben érzékeny téma Hollandiában. A világ más – szárazabb – részein a műfűnek egészen más a megítélése. Amerikában például sok helyen még mindig támogatást kap, ha a kertjében a természetes füvet műfűre cseréli. A Royal Grass idén 20 éve van jelen, és a csúcskategóriás műfűvel egyértelműen az iparág élvonalába tartozik. Ez már csak abból a sok innovációból is látszik, amelyet a vállalat a termékeiben megvalósít. Verhoeven a TenCate Grass-nél kezdte (műfüves) pályafutását mintegy 24 évvel ezelőtt. Akkoriban a műfű kevéssé hasonlított a valódi fűre, és csak sportpályákon használták. „Az akkori műfű is széles, élénkzöld csíkokból állt, amelyek a kopás következtében végül „fűszálakká” szakadtak” – mondja Verhoeven. Az 1990-es évek műfűje tehát elsősorban funkcionális volt, és egyáltalán nem volt szép. Támogatott műfű Verhoeven azonban már korán meglátta a kertekben az örökzöld fű lehetőségeit. 2001 elején Verhoeven akkori munkaadója, a TenCate átvett egy műfűgyárat Dél-Amerikában, Tennessee államban. Verhoeven velük ment Amerikába, és az ottani értékesítésért és marketingért felelt. Tennessee meglehetősen száraz; Marokkóval azonos magasságban fekszik – nem a legjobb klíma egy buja zöld gyephez a kertben. Verhoeven: „Láttam több ügyfelünket, akik a „sport műfüvet” fektették le a hátsó kertjükben. Ezt még a kormány is támogatta. Természetesen sok vízre van szükség ahhoz, hogy a fű zöld maradjon ilyen hőmérsékleten. Négyzetméterenként 1 dollárt kaptak, ha a vízigényes felületet vízmentesre cserélték. Verhoeven szerint ez a támogatás a mai napig létezik Kaliforniában, Arizonában és Nevadában.

„Ügyfeleink „sport műfüvet” fektettek le a hátsó udvarukban. Ezt még a kormány is támogatta’

Tárgyalás a saját udvarán Másfél év amerikai tartózkodás után Verhoeven visszatért Hollandiába. Itt az üzletfejlesztésért lett felelős, új lehetőségeket fedezett fel. Verhoeven visszagondolt arra a néhány amerikai ügyfélre, akik műfüvet fektettek le a kertjükben, és úgy döntött, hogy ő maga is így tesz. Ekkorra a műfű már átesett néhány fejlesztésen, és már sokkal jobban hasonlított az igazi fűre. Verhoeven feleségét még meg kellett győzni, majd a műfüvet lefektették. Nemcsak a feleségéről derült ki, hogy meggyőzte, hanem sok barátjáról is. Royal Grass telepítése Ez megerősítette Verhoeven véleményét, hogy a hátsó udvarban lévő műfűben van potenciál. Egyetlen probléma volt: az iparágban senki más nem látta ezt a potenciált. Egyik fél sem akart kertekbe szánt műfüvet árulni. Ez vezetett végül ahhoz, hogy a TenCate-en belül külön részleget hoztak létre Royal Grass néven. Verhoeven lett a felelős ezért a részlegért, és 2003 novemberében elindult a vállalat. „Akkoriban körülbelül 40 kertészt hívtunk bemutatóra. Ugyanebben az évben kezdtünk el két színű fonalat használni a műfűhöz, hogy a szőnyegnek valósághűbb kinézetet adjunk. 2007-ben Freek Verhoeven és társa önállóan folytatta. Szereti az üzletet: „A legjobb döntés volt” – mondja Verhoeven. A Royal Grass jelenleg körülbelül kilenc embert foglalkoztat teljes munkaidőben. További fejlesztések Mivel a vállalat a TenCate-ből indult ki, a Royal Grass mindig is erősen elkötelezett volt a továbbfejlesztés és az innováció iránt. Verhoeven tudta, hogy az emberek valóban akarnak műfüvet, de csak akkor, ha az a természetes fű kinézetét és érzetét nyújtja. A cél ezért az, hogy a természetes fű természetes tulajdonságait mikroszkopikus szintig egy az egyben lemásolják. Az első fejlesztés a gyökérzónára, a műfűszőnyeg alján található apró barna ágakra, más néven mohafonalra vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb homokbetétre van szükség, mondja Verhoeven. Elmondása szerint a homoktöltés akár 75 százalékkal is csökkenhet, ami a szállítási költségekben és a CO2-kibocsátásban is óriási különbséget jelent. A Royal Grass mindig is törekedett arra, hogy természetes anyagokat használjon a kitöltéshez. Verhoeven: „A feltöltésről szóló vita most nagyon aktuális a sportvilágban. Mi mindig is azt mondtuk: nem szabad műanyag töltőanyagot használni; ez mikroműanyagokat okoz a környezetben. Freek Verhoeven Directeur en productontwikkelaar Royal Grass kunstgrass innovatiefste kunstgras Az innovációk listája A második újítás a Royal Grass műfű V alakú műfűje. A fűszálak V alakúak, megerősített gerinccel, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a szálnak, és segít a függőleges helyzetben maradni. 2005 előtt a műfű még ovális alakú volt; gyorsabban ellaposodott, és a vásárlók ugyanerről számoltak be. A vállalatot a természetes fű inspirálta ehhez az innovációhoz; ha mikroszkóp alatt megnézzük, láthatjuk, hogy ugyanolyan V alakú.
A harmadik innováció, a mikroideg technológia 2007-ben következett. A normál hollandban a műfű most már ereket tartalmaz, ami természetesebb, matt fényt kölcsönöz neki. A természetes megjelenésre építve barna fűszálakat adnak a műfűhöz. Ezt a Royal Grassnál SunTEC-nek nevezik. Ez a napbarnított fűszálak hozzáadása szintén a természetes fűről van lemásolva.
A negyedik házon belüli innováció a realisztikus irányított fonal, vagy röviden ReaDY. Verhoeven: „Észrevettük, hogy a régebbi műfű természetesebbnek tűnik, mint az új műfű. Ez azért van, mert a régebbi műfű minden egyes szára kissé más irányú, akárcsak a természetes fű. A ReaDY technológiával a műfűnek is ezt a természetes szeszélyességet tudjuk adni”. Verhoeven viccesen elmeséli, hogy a ReaDY a jelek szerint Angliában kevésbé sikeres. Ennek pontos oka nem ismert. ‘Talán az angolok mégiscsak jobban szeretnek ragaszkodni ahhoz a feszes, rendezett gyephez’ – mondja Verhoeven.
Latex nélkül a kör bezárult A Royal Grass 2011-ben már piacra dobta az EcoSense-t ecoback bevonattal. Eredetileg a műfű hátoldalán lévő bevonat latexet tartalmaz. Ez megnehezíti a műfű újrahasznosítását; a polipropilént és a polietilént azután összekeverik a latexszel, és a nyersanyagok keveredése megnehezíti a reciklálási folyamatot. Az ecobacking bevonat ezért már nem tartalmaz latexet, így a Royal Grass műfű teljes mértékben újrahasznosítható. Ezt az ecobackinget később továbbfejlesztették a Royal Grass által REBel-nek nevezett termékké, amely a dupla bézs színű, extra stabilizáló ráccsal ellátott hátlap és egy átlátszó ecobacking kombinációja. Egyszerűen fogalmazva, úgy néz ki, mint egy olyan rács, amelyet a szőnyegek alatt is lát. Verhoeven: „Valójában túl korán hoztuk forgalomba az első ökoalátétet; tizenkét évvel ezelőtt még kevés kereslet volt erre a megoldásra”. Ez akkor kapott lendületet, amikor 2018-ban két holland céget lejárattak. Ők műfű újrahasznosításával vacakoltak, amire a Zembla című tévéműsor kutatása révén derült fény. Verhoeven: „Amikor műfüvet telepítünk, a termék körülbelül 10-15 százaléka valójában már el is vész. Ez tiszta anyag, amely tökéletesen alkalmas az újrahasznosításra.

„Túl korán hoztuk forgalomba az első latex nélküli ökobackinget; 12 évvel ezelőtt nem volt rá nagy kereslet.”

REBel Backing Royal Grass Újrahasznosítás A brabanti székhelyű vállalat legutóbbi fejlesztése az volt, hogy 2018-ban visszavételi programot indított saját műfüves pályáira. A Royal Grass társadalmi felelősségének tekinti, hogy ne növelje tovább ezt a műanyaghulladék-hegyet. Ennek eredményeképpen az ügyfelek, például a kertészek ingyenesen újrahasznosíthatják a műfűvüket. Hollandia különböző pontjain a kertészek és a fogyasztók egyaránt elvihetik a tisztára vágott hulladékot vagy a kidobott műfüvet. Verhoeven: „Hollandiában és Belgiumban már 2018 óta veszik át. Ez a piacunk akár 40 százalékát is jelentheti azonnal. A bevételezés célja, hogy a használt műfüvet újra fel lehessen használni új Royal Grass előállításához. Verhoeven: „Jelenleg minden anyagunk még mindig 100 százalékban szűz, de várhatóan idén lefuttatjuk az első kísérleteket újrahasznosított műfűvel. Így szeretnénk bezárni a kört, de a fő célunk az, hogy a műfüvet a lehető legszebbé és legtermészetesebbé tegyük”.

„Ha valahol a természetes fű különösebb erőfeszítés nélkül nő, őrültség lenne oda műfüvet telepíteni.”

Érzelmek Verhoeven azt is látja, hogy a műfű körüli érzelmek az utóbbi években egyre magasabbra szöktek. „Mi is felelősséget akarunk vállalni; ezért mondom, hogy a műfű csak a problémás területekre való. Ha valahol a természetes fű túl sok gond nélkül nő, akkor őrültség lenne oda műfüvet telepíteni. Lehet, hogy ez őrült kijelentés egy műfüvet árusító személytől, de mi még mindig rengeteg lehetőséget látunk a termékünk piacán. 2021-től a kertépítésre szánt műfű volumenét tekintve megelőzte a sportágazatot. Ez várhatóan csak növekedni fog. Kertész tudása Megkérdezem Verhoevent a holland kertépítő építőipari ismereteiről. Verhoeven azonnal behozza a csapatvezetőjét, Jaap Koppens-t. Koppensnek sok kapcsolata van a kertészekkel, és ő a Royal Grass Academy létrehozója is. Koppens: „A kezdetek óta tartunk bemutatókat és magyarázzuk el termékeinket. Ezt négy évvel ezelőtt fokoztuk. Felfedeztük, hogy a kertészek gyakran nem rendelkeznek a termék fektetésével és használatával kapcsolatos szakismeretekkel. A fogyasztóktól is kaptunk ezzel kapcsolatos panaszokat. Az idei évtől a kertészek átképzésben részesülhetnek a Royal Grass Academy által. A Royal Grass szakembereitől például két órányi ingyenes segítséget kaphatnak a fektetéshez. De ennél is ambiciózusabbak vagyunk: ideális esetben azt szeretnénk, ha a kertész minél hamarabb bevonná a folyamatba. Méghozzá már az árajánlatkészítés fázisában, hogy a kertész minden gondjától megszabadíthassuk és tanácsokkal lássuk el. Kevés olyan termelő van, aki olyan közel van a piachoz, mint mi”. A Royal Grass a jövőben rendszeres havi vagy akár heti rendszerességgel szeretne konzultációkat szervezni a kertészek számára.

Az idei évtől a kertészek a Királyi Fű Akadémián átképezhetők.

A Royal Grass® rajongók szerint

Segíthetünk Önnek?

Kérdések vagy észrevételek?

Hívja a +31 413 71 29 07-es telefonszámot vagy írjon e-mailt az info@royalgrass.com címre, és ügyfélszolgálatunk örömmel segít Önnek.

Boldog kertbarátok!

Készítsen egy fotót a Royal Grass® kertjéről, és jelölje meg a @royalgrass címkét, vagy használja a #royalgrass.

Your compare list

Compare
REMOVE ALL
COMPARE
0