Skip to content

Milyen a jó felület a műfűhöz?

Milyen a jó felület a műfűhöz?

A műfüves felületre különféle elnevezéseket használnak, mint például alépítmény, alapozás, földmunka, és az angol sub base kifejezés is rendszeresen felbukkan. Alapvetően ugyanarról van szó. A legjobb eredmény érdekében a műfüvet olyan felületre kell fektetni, amely: stabil, teherbíró, vízszintes és kellően vízáteresztő. A szerkezet tehát nagymértékben összehasonlítható a díszburkolatok aljzatával. Természetesen különböző lehetőségek vannak. A „legjobbat” nem lehet egyszerűen kijelölni, ez a jövőbeni felhasználástól és az alapágy jelenlegi helyzetétől is függ. Az alábbiakban részletesebben ismertetjük a leggyakoribb szubsztrátumokat. (Ha már van pázsit, a meglévő műfüvet természetesen először ki kell ásni és el kell távolítani.)

Műfű fektetése homokra

A kertben sok esetben elegendő egy 10-15 centiméteres sárga kőhomok (burkolóhomok vagy járólap) homokágy. A vastagság a helyi talajviszonyoktól függ. Például egy gyengén vízáteresztő agyagos talajra valamivel vastagabb réteget kell felhordani, mint egy jól vízelvezető homokos talajra.

Az eredményt úgy határozzuk meg, hogy hagyjuk a homokot jól leülepedni, hogy a homokágyból például szórással minden levegő távozzon, majd alaposan tömörítsük és szintezzük. Ezután erre a homokágyra fektetheti a műfüvet. Természetesen a homokcsomag hamarabb megsüllyed, mint egy szilárdabb, például kőtörmelékből vagy homokcementből álló alap (lásd a következő bekezdéseket).

Egy kicsit drágább változat a törőhomok. Ez valójában nem homok, hanem kavics, amelyet finomra őröltek (törtek) homokkal. A szögletes formák miatt szilárdabb felület, mint a burkolóhomok. Jobb, ha nem használunk töltet homokot, amely gyakran nem elég áteresztő.

Műfűvel burkolt felület

A burkolt felület olyan felület, amely nagyobb terhelésnek lehet kitéve a törmelék, más néven vegyes granulátum vagy repac használata miatt. Ezt a fajta alapot felhajtók és utak alatt is használják. Ebben az esetben az aljzat 2 rétegből áll, az alsó réteg zúzott törmelékből és egy vékony befejező homokréteg a kiegyenlítéshez. A törmelékalap vastagsága 8-15 cm, a befejező réteg 2-4 centiméter között változik. Ez a műfüves felület akkor megfelelő, ha erős terhelésnek lesz kitéve.

Hasonló konstrukció készíthető lávával is (lávagranulátum). A láva előnye, hogy könnyű, ami például tetőteraszra vagy tetőkertre műfű beépítésénél előny lehet. A láva előnye az is, hogy sokszor finomabb minőségben is rendelhető, mint a törmelék (pl. 0-8). Ez lehetővé teszi az alapozás egy rétegben történő felépítését és befejezését. Ha nincs tapasztalata az ilyen típusú alapozók készítésében, javasoljuk, hogy vegyen fel egy szakembert.

Ezenkívül olyan alapozóanyagokat kínálnak, mint a kazánhomok (erőművekből) és steagran (kohókemencékből). Ezek olyan anyagok, amelyeket vállalkozók és szakemberek használnak. A funkcionális érték gyakran ugyanaz. A legjobb, ha további információkat a szállítótól szerez be.

Műfű homokcementen / stabilizált

A homokcement vagy stabilisé széles körben használt alap a műfű lerakására, különösen Belgiumban. Ebben a műfüves felületben homokot kevernek cementtel. A homok/cement arány nagyon fontos. Ha túl sok cementet használunk, a stabilizátor már nem elég vízáteresztő. A stabilizátor felhelyezése és szintezése is nehéz feladat. A homokcement alapozás ezért szakszerű munka. Jól kirakott, ez egy tökéletes alapozó, mert már nem apad el és nagy terhelést is bír.

Kérdése van? Szeretne időpontot egyeztetni egy Royal Grass® kereskedővel az árakkal és a lehetőségekkel kapcsolatban? Vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk.

A Royal Grass® rajongók szerint

Segíthetünk Önnek?

Kérdések vagy észrevételek?

Hívja a +31 413 71 29 07-es telefonszámot vagy írjon e-mailt az info@royalgrass.com címre, és ügyfélszolgálatunk örömmel segít Önnek.

Boldog kertbarátok!

Készítsen egy fotót a Royal Grass® kertjéről, és jelölje meg a @royalgrass címkét, vagy használja a #royalgrass.

Your compare list

Compare
REMOVE ALL
COMPARE
0